logo TSCDovetail Games (DTG) heeft op 27 april 2023 een update van het treinsimulatieprogramma Train Simulator Classic (TSC) uitgebracht. Op 28 april 2023 is ook de experimentele DX12 versie van TSC geactiveerd. Het versienummer is nu 73.7a. DTG heeft een tijdje geleden aangekondigd om TSC een opfrisbeurt te willen geven. Deze update is daar het eerste resultaat van. De zogenaamde core-update is voor alle gebruikers gratis en wordt automatisch via Steam doorgevoerd. Wat is er aangepast:

  • Opschonen en opfrissen van de programmeercode in de 32-bits en 64-bits versie om meer stabiliteit te geven;
  • Opwaarderen van de voor TSC afhankelijke plug-ins, eventueel wordt de laatste versie van Microsoft Visual C++ Runtime op je systeem geïnstalleerd bij de eerste start van TSC;
  • Verbeterde afhandeling van fouten met meer informatie over de soort opgetreden fout;
  • Toevoegen van een experimentele DX12 versie van TSC, deze versie wordt pas na 28 april actief.


Bij een grote update als deze kiest DTG andere trajecten als basis routes in de verkoopbundel van TSC. Deze routes worden voor bestaande gebruikers niet meegeleverd bij de update.

Het betreft in de standaard versie van Train Simulator Classic de volgende trajecten:

  • Huddersfield Line: Manchester – Leeds;
  • Long Island Rail Road: New York – Hicksville;
  • Pegnitztalbahn: Nürnberg – Bayreuth.

Daarnaast bevat de Deluxe Edition extra de route East Coast Main Line London – Peterborough en het Flying Scotsman Centenary Pack.

Bij een dergelijke update van TSC worden ook de taalbestanden vervangen. Voor de gebruikers van onze Nederlandse vertaling betekent dit dat na de update TSC weer Engelstalig is. In de handleiding van onze vertaling staat hoe je TSC weer in het Nederlands krijgt. Wij gaan daarnaast onderzoeken of we een nieuwe vertaling moeten gaan maken.

Gebruikers melden een aantal problemen in TSC na de update:

  • een probleem met het lezen van sommige bestanden met de naam image.png in de .....\RouteInformation map van routes of de .....\LocoInformation map van treinen. Dit probleem lijdt tot een totale crash van TSC. Opnieuw opslaan van het png-plaatje lost meestal het probleem op. Het probleem wordt uitgelegd in deze Engelstalige tekst van DTG;
  • de volgcamera 4 werkt niet;
  • bij een aantal treinen werkt de AFB (cruise control) niet meer zoals zou moeten.

[04/05] DTG heeft een 'hot-fix' uitgebracht voor TSC, het versienummer is nu 73.9a. Opgelost is het probleem met het vastlopen van TSC bij het inlezen van het bestand image.png indien dit bestand niet aan het juiste formaat voldeed. Problemen met volgcamera 4 en AFB (lua-script probleem) blijven bestaan.

Een overzicht van de systeemeisen voor TSC staat het onderdeel  'Treinsims', 'Veel gestelde vragen' op deze website.

Meer informatie is te vinden op  De website van Dovetail Games

Bron en afbeelding: Dovetail Games

Dit artikel wordt eventueel nog aangevuld en is op 4 mei 2023 bijgewerkt met actuele informatie.