De HCC!trainsim probeert regelmatig add-ons uit te brengen. Dat zijn meestal routes voor één van de treinsimulatieprogramma's die wij als club ondersteunen, zoals Microsoft Train Simulator, OpenRails, Trainz, Train Simulator 20xx (Railworks). Je hoeft, tenzij anders vermeld, geen lid te zijn van de HCC om een add-on bij ons te kunnen kopen.

Hieronder staan de routes beschreven die tot dusver zijn uitgebracht door ons. Ook vind je hier informatie over eventuele updates dan wel uitbreidingen op de uitgebrachte routes. Alleen de CD/DVD versie van de Berkendam-2 route is te koop. De overige onderstaande routes zijn NIET meer verkrijgbaar.

Om een HCC!trainsim Add-on te bestellen: schrijf een bericht in dit contactformulier.

Dit onderdeel wordt nog aangevuld, linken kunnen (nog) niet werken, informatie is (nog) niet volledig.


 

HCC!trainsim add-on Berkendam-2 voor Train Simulator 2017 verkrijgbaar.

Wat begon als een testtraject om praktijkervaring op te doen met de klassieke NS-armseinen van Wilbur Graphics is na verloop van tijd uitgegroeid tot een volwaardige Train Simulator 2017 route, die weliswaar een fictief karakter heeft maar desondanks een verantwoord historisch beeld geeft van het Nederlandse spoorwegbedrijf in de vroege jaren vijftig van de vorige eeuw. Deze periode werd gekenmerkt door de wederopbouw van de NS na de Tweede Wereldoorlog, die vanuit het oogpunt van veel spoorwegliefhebbers buitengewoon aantrekkelijk is doordat de stoomlocomotief toen nog onmisbaar was en naast andere tractievormen kon worden aangetroffen.

De Berkendam-2 route bestaat uit drie dubbelsporige trajecten die in de gelijknamige denkbeeldige stad samenkomen en waarvan twee takken onder de draad zijn gebracht. Bovendien is er nog een enkelsporige lokaalspoorlijn ingebouwd. Op alle emplacementen zijn vanzelfsprekend voorzieningen aanwezig voor de verzorging van stoomlocomotieven. De hele route is beveiligd met armseinen en, waar nodig, met rangeerstoplantaarns en wordt geleverd met een grote verscheidenheid aan bijpassend rollend materieel en vele boeiende scenario’s. Alle scenery-objecten zijn speciaal voor deze route gebouwd en dragen bij aan het creëren van de typische jaren ’50-sfeer. Op de DVD is verder een uitgebreide gebruikershandleiding te vinden.

Deze add-on is zowel als CD/DVD (box), en als download verkrijgbaar. De DVD versie van Berkendam-2 en de upgrade van Berkendam 1 naar Berkendam-2 zijn te koop op onze clubdagen en tijdens (sommige) evenementen in het land. Alle DVD versies en de downloads zijn ook te bestellen via een contactformulier op deze website. Je hoeft geen lid van de HCC te zijn om deze add-on bij ons te kunnen kopen.

Belangrijk: Het bezit van het European Asset & Loco Pack (ELAP) van Dovetail Games (DTG) is noodzakelijk voor de juiste werking van de Berkendam-2 route.

Verkoopprijzen:

 • HCC!trainsim-leden:
  • Download: € 17,50 via onze webshop;
  • Download upgrade van Berkendam-1 naar Berkendam-2: gratis via onze webshop;
  • DVD Box: € 20,00 op clubdagen en tijdens evenementen in het land;
  • DVD Box upgrade van Berkendam-1 naar Berkendam-2: € 2,00 op clubdagen en tijdens evenementen in het land;
  • DVD Box: € 22,50 inclusief verzendkosten via onze webshop;
  • DVD Box upgrade van Berkendam-1 naar Berkendam-2: € 5,00 inclusief verzendkosten via onze webshop.
 • Niet HCC!trainsim-leden:
  • Download: € 20,00 via onze webshop;
  • Download upgrade van Berkendam-1 naar Berkendam-2: gratis via onze webshop;
  • DVD Box: € 22,50 tijdens evenementen in het land;
  • DVD Box upgrade van Berkendam-1 naar Berkendam-2: € 2,00 op clubdagen en tijdens evenementen in het land;
  • DVD Box: € 25,00 inclusief verzendkosten via onze webshop;
  • DVD Box upgrade van Berkendam-1 naar Berkendam-2: € 5,00 inclusief verzendkosten via onze webshop.

Dit bericht is op 4 februari 2019 aangepast.

Voor meer informatie over systeemeisen en voor schermvoorbeelden klik op Lees meer.

HCC!trainsim add-on Berkendam voor Train Simulator 2016 verkrijgbaar.

Wat begon als een testtraject om praktijkervaring op te doen met de klassieke NS-armseinen van Wilbur Graphics is na verloop van tijd uitgegroeid tot een volwaardige Train Simulator 2016 route, die weliswaar een fictief karakter heeft maar desondanks een verantwoord historisch beeld geeft van het Nederlandse spoorwegbedrijf in de vroege jaren vijftig van de vorige eeuw. Deze periode werd gekenmerkt door de wederopbouw van de NS na de Tweede Wereldoorlog, die vanuit het oogpunt van veel spoorwegliefhebbers buitengewoon aantrekkelijk is doordat de stoomlocomotief toen nog onmisbaar was en naast andere tractievormen kon worden aangetroffen.

De Berkendam-route bestaat uit drie dubbelsporige trajecten die in de gelijknamige denkbeeldige stad samenkomen en waarvan twee takken onder de draad zijn gebracht. Bovendien is er nog een enkelsporige lokaalspoorlijn ingebouwd. Op alle emplacementen zijn vanzelfsprekend voorzieningen aanwezig voor de verzorging van stoomlocomotieven. De hele route is beveiligd met armseinen en, waar nodig, met rangeerstoplantaarns en wordt geleverd met een grote verscheidenheid aan bijpassend rollend materieel en vele boeiende scenario’s. Alle scenery-objecten zijn speciaal voor deze route gebouwd en dragen bij aan het creëren van de typische jaren ’50-sfeer. Op de DVD is verder een uitgebreide gebruikershandleiding te vinden.

De verkoop start op 19 februari 2016 tijdens de modeltreinenbeurs RAIL 2016 in Houten. Deze add-on is niet meer verkrijgbaar.

Belangrijk: Het bezit van het European Asset & Loco Pack (ELAP) van Dovetail Games (DTG) is noodzakelijk voor de juiste werking van de Berkendam route.

Verkoopprijzen:

 • HCC!trainsim-leden:
  • Download: € 17,50 via onze webshop;
  • DVD Box: € 20,00 op clubdagen en tijdens evenementen in het land;
  • DVD Box: € 22,50 inclusief verzendkosten via onze webshop.
 • Niet HCC!trainsim-leden:
  • Download: € 20,00 via onze webshop;
  • DVD Box: € 22,50 tijdens evenementen in het land;
  • DVD Box: € 25,00 inclusief verzendkosten via onze webshop.

Dit bericht is op 14 oktober 2018 aangepast.

Voor meer informatie over systeemeisen en voor schermvoorbeelden klik op lees meer.

Feitje over de Opperland2 route.

In vele Nederlandse freeware routes voor MSTS zijn de NLSeinen versie 1.5, gemaakt door Dick van Dijk, toegepast.
Dick brengt graag onder de aandacht dat in de Opperland2 route, een TSig add-on voor MSTS, de nieuwe versie NLSeinen1.6 verwerkt zit.

Deze versie van de NLSeinen voor MSTS, bevat nieuwe type seinen en de bestaande zijn helemaal opnieuw gescript én met (snelheids)borden en bakens, zie bijgaande screens met de nieuwe seinen.

Voetnoten:

 • NLSeinen 1.6 mogen alléén thuis gebruikt worden en dus niet worden geupload in een freeware route!
 • Het overschrijven van NLSeinen 1.5 met deze 1.6 is NIET getest, waarschijnlijk moet je seinen opnieuw plaatsen.
 • Er volgen hierna (waarschijnlijk) geen nieuwe updates meer.

Dit artikel is eerder op 29/03/2011 gepubliceerd.

Eerste update voor de Heuvellandroute

Klik op de kleine afbeelding van de route hieronder voor vergroting

Dit weekend vindt de release plaats van de eerste update van de Heuvellandroute. Het versienummer wordt 1.002 en is gedateerd op 20 september 2010. Deze update bevat een aantal cosmetische wijzigingen en toevoegingen en bevat nieuwe sessies. Ook wordt vanaf nu een sessiehandboek meegeleverd, waarin de sessies beschreven worden. De update van de route wordt beschikbaar gesteld aan de kopers van de route tot nu toe. Exemplaren van de route die vanaf nu geleverd worden, worden in versie 1.002 uitgeleverd. De sessies die tot nu toe gemaakt zijn worden, tezamen met het sessiehandboek, dit weekend alvast op de site geplaatst. Het sporenplan is in deze update ongewijzigd gebleven. Als voorproefje op de update alvast een paar screenshots. Deze screenshots zijn, net als de eerder gepubliceerde screenshots, gemaakt in Trainz waarin de 'hdr'-tool actief is. Hdr is een grafische tool die ervoor zorgt dat de weergave van graphics in Trainz wordt verbeterd.

Achtergrond

Bijna twee weken geleden heeft de release plaatsgevonden van de Heuvellandroute. Zoals te verwachten viel, heeft de release veel reacties onder Trainz-liefhebbers losgemaakt. De Heuvellandroute is in essentie een ander product dan Rijnspoorweg 2, die twee jaar geleden werd opgeleverd. Werd de Rijnspoorweg ‘as is’ opgeleverd, de Heuvellandroute is een project dat nog volop in ontwikkeling is, en dat is te merken. Niet alleen vinden wij zelf dat er nog wel wat te verbeteren is aan de route, ook nodigt het traject uit tot het bouwen van uitbreidingen in elke richting. Het Ontwikkelteam maakt hierbij dankbaar gebruik van tips, feedback en opmerkingen van Trainzliefhebbers. Wij willen vanaf deze plek de Trainz community bedanken voor alle reacties tot nu toe.

Wat is er aangepast?

In elke route zitten schoonheidsfoutjes of zaken die voor verbetering vatbaar zijn, zo ook in de Heuvellandroute. Daarnaast was er na de release uitgebreid gelegenheid om te werken aan een aantal zaken waaraan we in eerste instantie niet toegekomen waren. Voorbeelden van wijzigingen ten opzichte van de eerste versie:

De route bevat in deze versie drie sessies. Nieuwe sessies zijn in ontwikkeling. Wanneer deze gereed zijn, worden ze inclusief bijbehorende documentatie op de Trainsim IG website gepubliceerd;

 • Station Heerlen is nu uitgebreider weergegeven dan de eerste versie, het stationsgebouw is nu ook opgenomen in de route;
 • Snelwegviaducten zijn aangepast;
 • Een aantal objecten, waaronder wegen zijn aangepast om een beter uiterlijk te krijgen;
 • De bovenleidingmasten bevatten nu voor een groot deel afwisselend links en rechts geplaatste uithouders.

Om problemen met sessies te voorkomen is niets aan het sporenplan gewijzigd.

Toekomstige updates

Het werk aan de Heuvellandroute gaat intussen in onverminderd tempo voort. De eerstvolgende grote update wordt waarschijnlijk de toevoeging van de ZLSM-tak naar Simpelveld. Deze uitbreiding biedt grote toegevoegde waarde, omdat daarmee meer ZLSM-diensten Valkenburg-Simpelveld kunnen worden gesimuleerd. Voordat wij in staat zijn om deze uitbreiding te bouwen is echter nog research op locatie nodig.

Daarnaast is het maken van cosmetische aanpassingen in de route nog lang niet voltooid. Er is nog veel werk te doen. Mocht u naar aanleiding van de aankoop van de route tips of feedback hebben, dan horen wij die graag.

Let op: Het materieel op de screenshots is door derden aangeleverd en maakt geen onderdeel uit van de route.

Dit artikel is eerder op 23/09/2010 gepubliceerd.

Klik op de kleine afbeelding van de route hieronder voor vergroting

Voor iedereen die de officiële presentatie van de Heuvelland route voor Trainz 2009 en Trainz 2010 op 11 september 2010 niet kon bijwonen nog wat extra screenshots van deze route,. 

Vanaf komende zaterdag is de Heuvellandroute verkrijgbaar via het TSIG verzendhuis (verzending vanaf 20 september 2010) en tijdens elke clubbijeenkomst van de Trainsim IG en op de beurzen waar de Trainsim IG acte de présence geeft.

hvl small 07 hvl small 08
hvl small 09 hvl small 10
hvl small 11 hvl small 12
Let op: Het materieel op de screenshots is door derden aangeleverd en maakt geen onderdeel uit van de route.

Dit artikel is eerder op 15/09/2010 gepubliceerd.