De Koningslijn voor Train Simulator 2019 - nu beschikbaar!

Het Ontwikkelteam heeft er heel lang aan gewerkt, maar sinds kort is hij eindelijk beschikbaar: de Koningslijn, ook wel bekend onder de naam 'VSM route'. Deze route is, in tegenstelling tot veel andere Nederlandse routes voor Train Simulator 2019 van Dovetail Games (DTG) een route naar realistisch voorbeeld. De route is op dit moment beschikbaar in versie 1.0.

Wat is de Koningslijn?

De Koningslijn is het spoortraject dat loopt van Apeldoorn naar Dieren. Was het een lijn waarop ooit personen- en goederenvervoer plaatsvond, tegenwoordig is het traject het vrijwel exclusieve domein van de VSM die er museumdiensten rijdt. Tot voor kort werd het traject ook gebruikt voor goederenvervoer in Apeldoorn zuid van en naar de VAM - die een installatie in Apeldoorn zuid langs het spoor exploiteert -, dit vervoer is inmiddels stopgezet. Daarmee is het laatste reguliere vervoer van de lijn verdwenen.

Het traject heeft eigenschappen die het bijzonder leuk maken om het in Train Simulator te spelen. Allereerst is de aard van het traject interessant. Het voert door een mix van stedelijke, dorpse en zeer landelijke en bosrijke omgeving. Van het oude industrieterrein in Apeldoorn tot de bossen en glooiende landschappen van de Veluwe voert het door verschillende werelden met elk hun eigen karakter.

Op het traject zijn vele plekken te vinden waar de aandacht van de machinist vereist is: overwegen zonder beveiliging met spoorbomen, en waar met beperkte snelheid grote kruispunten gepasseerd moeten worden, plaatsen waar de stoomfluit bediend moet worden, hellingen, en nog veel meer uitdaging wachten de virtuele machinist.

Er valt veel meer over de Koningslijn te vertellen dan in dit korte artikel mogelijk is.

Hoe kunt u deze route in bezit krijgen?

De route wordt verkocht voor de prijs van 20 euro, exclusief verzendkosten. Er is nog geen officiële bestelpagina, maar we willen u de route toch niet onthouden. U kunt de route op DVD USB bestellen door een bericht te schrijven in dit contactformulier. U ontvangt dan een bevestiging van uw bestelling, met instructies om het bedrag over te schrijven naar de juiste rekening. Na ontvangst van uw betaling krijgt u de DVD USB-stick per post toegestuurd. Het bestellen van de Koningslijn als digitale download is op dit moment niet mogelijk.

Aanvulling 15/02/2021: Deze add-on is nog steeds te koop. Alleen op USB-stick, de DVD versies zijn uitverkocht. De actuele prijzen zijn:

 • DVD versie: HCC-leden € 20,00, niet HCC-leden € 22,50.
 • USB versie: HCC-leden € 25,00, niet HCC-leden € 27,50.

De USB versie wordt eveneens verkocht bij beursdeelnames van de interessegroep en bij clubbijeenkomsten. In die gevallen kunt u de USB-stick direct meenemen na aankoop.

Om de route samen te stellen heeft het Ontwikkelteam, samen met een aantal andere betrokkenen, vele honderden uren besteed aan verzamelen van informatie over de route, bouwen van het traject en aankleding, testen, ontwikkelen van het beveiligingssysteem. De route is daarom geen freeware, en wordt tegen betaling geleverd. Met de opbrengst van de route wordt geen winst gemaakt; de opbrengst van de route financiert het ontwikkelen en uitdragen van de trainsim hobby en het ontwikkelen van nieuwe content.

Wat ontvangt u na aankoop?

 • Een persoonlijk serienummer dat u gebruikt voor installatie van de add on.
 • Het traject Apeldoorn-Dieren in virtuele vorm.
 • De Koningslijn bevat het gehele spoortraject van Apeldoorn naar Dieren via Beekbergen, Loenen en Eerbeek, naar het grote voorbeeld nagebouwd, met alle stations en werkplaatsen. Hart van het traject is station Beekbergen, dat net als de andere stations zeer herkenbaar is vormgegeven. Vele landmarks langs de route zijn terug te vinden. De stand van zaken in het traject geeft het tijdvak rond 2015 weer.
 • Een aantal interessante en afwisselende scenario's.
  De scenario's zijn met veel aandacht samengesteld en bieden u een aantal uren speelplezier. U treft onder meer speciale informatieschermpjes en soms zelfs gesproken instructies in de scenario’s aan. Hiermee gaan we veel verder in de scenario’s dan in scenario’s bij veel andere routes het geval is.
 • Een verzameling bijpassend materieel.
  U ontvangt een grote verzameling materieel dat in de meegeleverde scenario's of in eigen scenario's gebruikt kan worden. Onderdeel van de materieelset zijn de BR23 stoomloc, een aantal diesellocs en de zogeheten 'Oostenrijkers', een serie van de personenwagons die de VSM gebruikt om passagiers te vervoeren.
 • Een uitgebreide handleiding met beschrijving van de route en de scenario's.

Wat heeft u nodig?

Om de add on te installeren en te spelen heeft u het volgende nodig:

 • Een legale versie van Train Simulator 2019 van Dovetail Games;
 • Het European Loco and Asset pack van Dovetail Games, te koop via Steam;
 • Een computer die voldoet aan de systeemeisen zoals door DTG voor Train Simulator 2019 wordt voorgeschreven.

Gebruik van de 64-bits versie van DTG Train Simulator is bij het spelen van de route aanbevolen.

We hebben een actueel overzicht van de systeemeisen voor treinsims gemaakt. Dat is dit document: pdf Overzicht systeemeisen treinsimulatieprogramma's (84 KB)