De workshop ‘Scenariobouw’ die we vorig jaar hebben georganiseerd werd door de deelnemers enthousiast ontvangen. Naar aanleiding van dit succes en de vele verzoeken die ons hebben bereikt heeft het bestuur van de HCC!trainsim besloten om deze workshop voor de leden van de HCC!trainsim te herhalen. Ook nu zal deze in twee sessies gegeven worden door Henk van Willigenburg. In de workshop maken de deelnemers kennis met de inrichting en werking van de Scenario Editor, een standaard-onderdeel van Train Simulator 2018 (TS2018).

Doorkijk op de Leerwegroute tijdens een opdracht.

In de eerste sessie gaan we in op de basishandelingen die nodig zijn om een free-roam en een standaard scenario tot leven te brengen. Je leert een spelerstrein op te tuigen met eenvoudige opdrachten. Ook gaan we in op de mogelijkheden van de editor om AI-verkeer te laten rijden. Ter voorbereiding op de tweede sessie en als oefenstof krijg je een opdracht mee die thuis kan worden uitgewerkt.

Sessie twee staat in het teken van de verdere uitbouw van een standaard scenario, maar zal beginnen met de bespreking van de door de deelnemers uitgevoerde opdracht en het oplossen van eventuele problemen die men is tegengekomen. Na afloop van de workshop ben je in staat om de bouw van een redelijk complex scenario tot een goed einde te brengen, en kun je alles nog eens nakijken in het bijbehorende lesboek.

Wil je mee doen aan deze training, die wordt gehouden op 9 juni in De Schalm in De Meern en op 30 juni in het Expogebouw in Houten, stuur dan een email met vermelding van je naam en lidnummer aan de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Bij voldoende belangstelling krijg je per email een installatiesleutel toegestuurd waarmee je de route kunt installeren die tijdens de workshop als oefenplatform zal worden gebruikt: de HCC!trainsim Leerweg. De deelnemers kunnen deze route vooraf op hun laptop installeren en zich alvast met de route vertrouwd maken, zodat ze tijdens de workshop direct met het geleerde aan de slag kunnen. Om je een indruk te geven van de route hebben we een cabinerit op de Leerwegroute op Youtube (opent in nieuw venster) gezet.

Van de deelnemers aan deze workshop verwachten wij voldoende basis-vaardigheden op trainsim-gebied, zoals het werken met de cameraposities en het rijden van een trein in free-roam en standaardscenario’s. Uit het bovenstaande mag worden afgeleid dat het voor een optimale kennisoverdracht belangrijk is dat TS2018 op een meegebrachte laptop (ook een muis meenemen!) is geïnstalleerd. Heb je geen laptop? Dan kun je wellicht met een andere treinsimmer meekijken, maar dat is minder effectief.


Ben je HCC!trainsim-lid en deelnemer aan de workshop lees dan de volgende tekst goed door:

Om de HCC!trainsim Leerwegroute te downloaden dien je ingelogd te zijn. Je kunt inloggen door je HCC-gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen in de daarvoor bestemde velden in het blok 'Inloggen voor leden' aan de rechterkant van deze pagina.

Voor alle overige lezers, wellicht is deze workship een reden om lid te worden van de HCC!trainsim. Nog geen HCC-lid? Word nu lid en kies je welkomstgeschenk! 

Dit artikel is op 31 mei 2018 bijgewerkt met actuele informatie.