Bij de start van het nieuwe HCC!trainsim-seizoen organiseren we een workshop scenariobouw voor onze leden. In twee sessies, die zullen worden gegeven door Henk van Willigenburg, maken de deelnemers kennis met de inrichting en werking van de Scenario Editor, een standaard-onderdeel van DTG's Train Simulator 2017 (TS2017).

In de eerste sessie gaan we in op de basishandelingen die nodig zijn om een free-roam en een standard scenario tot leven te brengen. Je leert een spelerstrein op te tuigen met eenvoudige opdrachten. Ook gaan we in op de mogelijkheden van de editor om AI-verkeer te laten rijden. Ter voorbereiding op de tweede sessie en als oefenstof krijg je een opdracht mee die thuis kan worden uitgewerkt.

Sessie twee staat in het teken van de verdere uitbouw van een standaard scenario, maar zal beginnen met de bespreking van de door de deelnemers uitgevoerde opdracht en het oplossen van eventuele problemen die men is tegengekomen. Na afloop van de workshop ben je in staat om een de bouw van redelijk complex scenario tot een goed einde te brengen, en kun je alles nog eens nakijken in het bijbehorende lesboek.

De deelnemers krijgen de link naar deze pagina en een installatiesleutel toegestuurd waarmee je de route kunt downloaden resp. installeren die tijdens de workshop als oefenplatform zal worden gebruikt, de HCC!trainsim Leerweg. De deelnemers kunnen deze route vooraf op hun laptop installeren en zich alvast met de route vertrouwd maken, zodat ze tijdens de workshop direct met het geleerde aan de slag kunnen. Om je een indruk te geven van de route hebben we een cabinerit op de Leerwegroute gezet:

Van de deelnemers aan deze workshop verwachten wij voldoende basisvaardigheden op trainsim-gebied, zoals het werken met de cameraposities en het rijden van een trein in free-roam en standaardscenario’s. Uit het bovenstaande mag worden afgeleid dat het voor een optimale kennisoverdracht belangrijk is dat TS2017 op een meegebrachte laptop is geïnstalleerd. Heb je geen laptop? Dan kun je wellicht met een andere treinsimmer meekijken, maar dat is minder effectief.


Ben je HCC!trainsim-lid en deelnemer aan de workshop lees dan de volgende tekst goed door:

Om de HCC!trainsim Leerwegroute te downloaden dien je ingelogd te zijn. Je kunt inloggen door je HCC-gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen in de daarvoor bestemde velden aan de rechterkant van deze pagina.

Heb je nog geen account bij de HCC, kijk dan bovenaan op deze website bij 'HCC', 'Veelgestelde vragen over het lidmaatschap'. Hier kun je lezen hoe je een account kunt aanmaken voor de HCC-website. Belangrijk daarbij is de brief van de HCC die je hebt gehad waarbij de HCC-ledenpas is meegestuurd. In die brief staat een code. Die code heb je nodig om je account te kunnen aanmaken. Heb je geen account, en kun je die brief niet meer vinden neem dan contact op met de HCC.

Alle overige lezers kunnen dit artikel negeren. Trouwens: Nog geen HCC-lid? Word nu lid en kies je welkomstgeschenk! 

Dit artikel is op 6 oktober 2017 bijgewerkt met actuele informatie.