Op zaterdag 22 september is het weer zover. Opnieuw organiseert de DOSgg haar Mega-gebruikersdag waar een grote diversiteit aan HCC-gebruikersgroepen, waaronder ook de TrainSimulator gg, hun kennis en kunde demonstreren.

De DOSgg nodigt jullie van harte uit om aanwezig te zijn op dit grote festijn. Voor iedere bezoeker is er gratis koffie in de grote zaal beschikbaar. Naast allerlei stands in de grote zaal zijn er ook 15 lezingen en 4 workshops, waar veel informatie verstrekt wordt.
Zie voor de tijden van lezingen en workshops bijgevoegde indeling.

Aanvang van deze Mega gebruikersdag is 10.00 uur en het einde 16.00 uur.

De centraal gelegen locatie is, zoals al vele jaren:

HF Witte – Congrescentrum
Henri Dunantplein 4,  3731 CL De Bilt
Tel. : 030 - 220 3954
Voor routebeschrijving zie: www.DOSgg.nl (link verwijderd)

DOSgg

De DOSgg ondersteunt gebruikers van computerbesturingssystemen voor thuisgebruik, zoals alles versies van MS Windows en Linux. Deze ondersteuning vindt plaats in de vorm van: bijeenkomsten met lezingen en workshops, een Helpdesk met VraagBaak via VoIP, eMail en telefoon, een Forum, KennisBank en Nieuwsgroepen. Daarnaast is er een eigen blad de ‘SoftwareBus’, waar een voordelig abonnement op genomen kan worden. Elk nummer van de SoftwareBus gaat vergezeld van een DVD-ROM (GigaHits) met software en informatie.

Lezingen

De lezingen worden in diverse zalen gegeven, voor de juiste zaal en tijdstip kun je het onderstaande schema gebruiken.

Image 

Google Earth

Kees van der Vlies geeft een lezing over Google Earth.
Google Earth en Google Maps zijn gratis internetdiensten, waarmee men praktisch de hele aarde kan bekijken op internet, vanuit satellietfoto's en kaarten. Hoewel de informatie via een browser zichtbaar gemaakt kan worden, heeft Google voor Earth een eigen interface ontworpen. Inmiddels zijn er al vele toepassingen voor Google Earth bedacht, van zeer serieus tot ludiek. Kees van der Vlies vertelt de nodige wetenswaardigheden en laat natuurlijk ook zien wat er allemaal mogelijk is.

TomTom

Op stap met TomTom is de titel van de lezing die Bas van den Dikkenberg geeft over het bekendste navigatiesysteem.
In deze lezing wil hij niet alleen laten zien hoe je met TomTom kunt navigeren maar ook wat er nog meer mee kan. Flitspalen op tijd zien, file-info ophalen, navigeren op basis van coördinaten. Tevens laat hij zien hoe je je TomTom wat persoonlijker kunt maken.
Heb je problemen met je TomTom, stel hierover vragen en we helpen je verder.

MS Vista

Daarnaast hebben wij Tony Krijnen, van Microsoft Nederland bereid gevonden ons te informeren over Vista. Naast een lezing zal er ook voldoende gelegenheid zijn om hem vragen te stellen.

Over het verschil tussen een foto

Jurriaan Nijkerk van het Platform DigiFoto zal in zijn verhaal ingaan op de inhoudelijke kant van het fotograferen. Kennis van en vaardigheid met de camera is geen garantie voor een goed beeld. Een camera is, technisch gezien, niets meer dan een hoopje bouten en moeren. Compositie, lichtval, kleur, camera standpunt zijn zaken die van het kiekje “Dé Foto” maken. Bovendien moet een foto boeiend zijn, dat geldt zowel voor een stilleven als voor een actieplaat . Anders blijft de levensduur beperkt tot de levensduur van de gemiddelde krantenfoto, namelijk 8 seconden: tot de volgende bladzijde wordt opgeslagen.

Workshops

Op deze Mega gebruikersdag worden door de DOSgg tweemaal twee workshops gegeven, waarbij de deelnemers zelf achter de computer kunnen werken en stapsgewijs meedoen met wat er voorgedaan wordt.

OpenOffice Impress

Isja Nederbragt geeft een workshop over OpenOffice.org Impres.
OpenOffice.org Impress is een gratis grafisch presentatieprogramma dat diavoorstellingen met tekst, plaatjes en grafieken levert. Het is een open source-programma, net als de GIMP. Het werkt onder Windows en Linux. Presentaties gemaakt met PowerPoint kunnen in OpenOffice.org Impress gedraaid worden, het omgekeerde is ook het geval. OpenOffice.org Impress kan bovendien gebruikt worden om een diavoorstelling van uw foto’s te maken. Tekst kan toegevoegd worden. Het is niet moeilijk een presentatie te maken met OpenOffice.org Impress. Het vraagt wel enige oefening en er zijn niet veel (Nederlandse) boeken beschikbaar. Alle begin is moeilijk. Vandaar deze workshop op de Mega-DOGgg-dag. Tijdens de workshop kunt u oefenen. U krijgt het programma, de cursus zelf en adviezen over te lezen boeken.

Joomla

Bas van den Dikkenberg en Nicolaas Kraft van Ermel leggen uit hoe het verder met Joomla gaat. De laatste sessie in de trilogie van Joomla, de installatie en configuratie van Joomla-componenten en -modules.
Ze gaan we het hebben over componenten en modules, met name de installatie en configuratie ervan.
Voor deze workshop is enige voorkennis vereist; bij voorkeur heb je de voorgaande workshops gevolgd. Mocht je problemen hebben met bepaalde componenten en of modules bij het installeren hiervan, dan kun je dat inbrengen dan kunnen we er meteen naar kijken.

Vooraanmelding voor workshops

Aangezien er beperkte plaats beschikbaar is, maximaal 24 personen per workshop, en er altijd veel belangstelling voor is, wordt een systeem van vooraanmelding gehanteerd voor de helft van het aantal beschikbare plaatsen. De andere helft wordt op de dag zelf via de infobalie beschikbaar gesteld. Deze vooraanmelding kan plaats vinden tot en met de dinsdag voor de Mega-gebruikersdag (dus uiterlijk 18 september) via de website www.DOSgg.nl (link verwijderd).

Stands

In de grote zaal zijn op 22 september nog achttien andere groeperingen te gast, hieronder volgt een korte beschrijving wat zij te bieden hebben.
Kijk voor gedetailleerde informatie op hun eigen websites.

Astrologie-gg

In deze stand kunnen jullie kennis maken met de opbouw van een horoscoop. Met een beetje meer kennis van de ascendant, de zon, de maan en de planeten ben je dan in staat je eigen geboortehoroscoop uit te leggen en je zult verrast zijn over het inzicht dat dit je geeft in je eigen en andermans karakter. Hannie Fassotte kan je er alles over vertellen en houdt er ook een lezing over.
Zie voor meer informatie http://www.astrologie.hcc.nl (link verwijderd)

Basic-gg

Willem Gobel zal met zijn collega’s jullie wegwijs maken in BASIC-programmeren vanaf DOS tot onder Vista, zelf spelletjes ontwerpen, puzzels oplossen, klank en kleur van fractals programmeren tot zelf muziekrobots maken in BASIC. Naast al deze informatie wordt er ook een speciale lezing gehouden waar extra uitleg gegeven wordt over BASIC-programmeren.
Zie voor meer informatie http://www.basic.hccnet.nl (link verwijderd)

Beginners-gg

Het ligt in de naam besloten: onze groepering richt haar activiteiten speciaal op de startende computergebruiker. En daarbij vooral op diegenen die op latere leeftijd in contact zijn gekomen met het gebruik van een eigen computer. Onze groepering bestaat uit ongeveer 7000 leden, waarbij opvalt dat heel veel vrouwen zich bij ons hebben aangesloten en zich bij ons thuis voelen.
Onze activiteiten bestaan uit o.m. het onderhouden van helpdesken, zowel telefonisch als per e-mail, en het houden van leerzame voorlichtingsbijeenkomsten in vele plaatsen in Nederland.
Like Lyons geeft een lezing over Picasa 2. Picasa is gratis software van Google waarmee u:
-  Alle foto’s op uw computer kunt zoeken en sorteren.
-  Effecten kunt bewerken en toevoegen aan uw foto’s in slechts enkele stappen.
-  Uw foto’s kunt delen met anderen via e-mail, afdrukken en op het web: het is snel, eenvoudig en gratis.
Zie voor meer informatie http://www.hccbg.nl (link verwijderd)

Beleggen-gg

Hier kun je terecht als je meer wilt weten over hoe je je geld op een verantwoorde manier kunt beleggen. Ervaringsdeskundigen staan je te woord en geven informatie over de tools die je kunt gebruiken als particuliere belegger. Tja, je moet wel wat geld achter de hand hebben om dit te kunnen doen; dat verstrekken ze niet in deze stand.
Zie voor meer informatie http://www.hccbeleggen.nl (link verwijderd)

ClubPerfect-gg

Deze gebruikersgroep laat je kennis maken of je kennis vernieuwen met WordPerfect, maar ze doen meer. ClubPerfect ondersteunt gebruikers van WordPerfect, CorelDRAW en aanverwante software, zoals Quattro Pro, Paradox, Presentations, Ventura en Printhouse.
Zie voor meer informatie http://www.clubperfect.hcc.nl (link verwijderd)

DataCom-gg

Als doelstelling heeft deze groepering een definitie geformuleerd wat zij onder datacommunicatie verstaan, het gaat dan om:
a. de overdracht van informatie
b. in digitale vorm en
c. tussen computersystemen.
Je kunt hier informatie krijgen over de effecten van Vista op diverse toepassingen nu en in de toekomst.
Zie voor meer informatie http://www.datacomm.hcc.nl (link verwijderd)

eCS-gg

Als bezoeker kun je je afvragen waar eCS nu voor staat. Wel nu het is de afkorting van eComStation, een besturingssysteem dat gebaseerd is van op de meest recente versie van OS/2. Je krijgt hier informatie over de voordelen van het gebruik van dit besturingssysteem. Aanvullende informatie zal tijdens een lezing in een aparte zaal gegeven worden.
Zie voor meer informatie http://www.ecs-gg.nl (link verwijderd)

Flightsimulator-gg

Als je wilt proberen hoe je een vliegtuig kunt besturen dan kun je in deze stand terecht. Diverse soorten vliegtuigen zijn in een gesimuleerde cockpit, met behulp van de computer, uit te proberen. Informatie over de gebruikte programma’s en randapparatuur kun je hier ook krijgen. Speciaal voor de hoogvliegers een must.
Zie voor meer informatie http://www.hccflightsimulator.nl (link verwijderd)

Genealogie-gg

Het uitzoeken van je stamboom is voor belangstellenden een leuke hobby. Als je hierbij ook nog je computer kunt gebruiken, wordt het toch een stuk handiger. In deze stand kun je dan ook alles te weten komen over hoe je dit moet aanpakken. Daarnaast wordt er in een andere zaal een uitgebreide lezing gegeven over het hoe van dit alles.
Zie voor meer informatie http://www.genealogie.hccnet.nl (link verwijderd)

KOV-gg

Bij de gebruikersgroep die zich specialiseert in Kunst-Ontwerp & Vormgeving en dat allemaal via de computer, kun je informatie krijgen met artistieke inhoud. Het laat zich raden dat hierbij speciale software gebruikt wordt en dat het gaat om tekenen, schilderen, beeldbewerking, digitale fotografie etc.
Zie voor meer informatie http://www.kov.hccnet.nl (link verwijderd)

P2000-gg

Computergebruikers van diverse typen van P2000, waar de P staat voor Philips met een Z80 processor, uitgezonderd de MSX-machines, kunnen hier hun hart ophalen. Belangstellenden kunnen hier informatie krijgen over de hardware maar ook over allerhande software-toepassingen.
Zie voor meer informatie http://www.p2000.hccnet.nl (link verwijderd)

Pascal-gg

Het zelf maken van programma’s is een hobby die nog steeds veel mensen trekt. De Pascal-gg informeert je over de verschillende mogelijkheden van Delphi en elektronica, treintoepassingen, meet- en regelapparatuur en 10 kleine programma’s om zelf in elkaar te zetten. Daarnaast wordt er een lezing gegeven waar belangstellenden een demo-CD-ROM met het programma ‘Wallpaper’ ontvangen; hiermee kan de desktop leuk ingesteld worden.
Zie voor meer informatie  http://www.delphigg.nl (link verwijderd)

PC-gg

Wie de Personal Computer intensief gebruikt en hiervoor ondersteuning zoekt, kan bij deze stand breed geïnformeerd worden op de gebieden van elektronica, fotografie, grafisch en beeldbewerking, netwerken en video.
Zie voor meer informatie http://www.pcgg.nl (link verwijderd)

Postzegel-gg

Computergebruik bij het verzamelen van postzegels biedt vele voordelen. Er bestaat veel speciale software voor en via internet is altijd informatie te vinden. Hier kun je alle antwoorden krijgen op de vragen die je hierover hebt. Gedemonstreerd wordt hoe dit allemaal in zijn werk gaat.
Zie voor meer informatie http://www.postzegel.hcc.nl (link verwijderd)

Risc OS-gg

Informatie over RISC OS als besturingssysteem van de computer wordt hier gegeven. Bijv.wat het tot zo’n bijzonder besturingssysteem maakt, over de applicaties die er zijn, de hardware die ervoor is uitgebracht, en over toebehoren. Over de roemruchte historie van RISC OS, ontwikkeld door Acorn, over haar huidige positie in een turbulente markt.
Zie voor meer informatie http://www.riscosgg.nl (link verwijderd)

Testbank

Ook de mensen van de Testbank zijn in een stand aanwezig om hardware te testen. Als je een niet (correct) werkend apparaat of onderdeel hebt of als er twijfel bestaat of het apparaat nog goed is, kun je hier terecht bij deskundigen die het voor je uitzoeken.
Zie voor meer informatie http://www.testbank.hccnet.nl (link verwijderd)

 TrainSim-gg

Trainsim staat voor treinsimulator. Een computerprogramma dat het rijden met treinen nabootst. Allerlei soorten treinen kunnen dat zijn. Op het scherm is het cabinepaneel zichtbaar met wie je de trein kunt besturen. Kortom iets voor de Rail Away hobbyisten.
Zie voor meer informatie http://www.hcc-trainsimgg.nl (link verwijderd)

Windows-gg

De doelstelling van de HCC Windows-gebruikersgroep is het streven naar maximale ondersteuning bij het gebruik van Microsoft Windows-besturingssystemen en eventuele afgeleiden en/of opvolgers daarvan, alsmede hulp bij problemen met de in deze besturingssystemen ingesloten software. In de stand kun je terecht met vragen en daarnaast zijn er een tweetal lezingen in een aparte zaal.
Zie voor meer informatie http://www.windows.hccnet.nl (link verwijderd)

Dit artikel is eerder op 28/07/2007 gepubliceerd.