Veiligheid centraal tijdens HCC!linux
Themadag op zaterdag 21 mei

Haarlem, 27 januari 2011 – Het Platform Linux van HCC organiseert op zaterdag 21 mei aanstaande een themadag in Bunnik met veel aandacht voor het veilig omgaan met computers en persoonlijke gegevens. De unieke samenwerking van HCC!Linux met NLLGG, de Nederlandse gebruikersgemeenschappen van Ubuntu, OpenSUSE, Certified Secure, Security.nl en Linux Magazine zorgt voor een stevig programma met lezingen voor zowel de beginnende als de meer ervaren computergebruiker.

Open source software bevat geen verborgen valkuilen en wordt vaak als veiliger ervaren door computergebruikers. “De controle op de kwaliteit en veiligheid is bij open source software beter te regelen dan bij de traditionele software”, aldus Bas van den Dikkenberg, coördinator van het HCC!Platform Linux. “De verschillende gemeenschappen op het gebied van open source zetten zich in om computergebruikers goed voor te lichten over de veiligheidsrisico’s bij het gebruik van software en persoonlijke gegevens op internet. Bij de Linux Themadag staat dit onderwerp centraal. We geven veel praktische lezingen over veiligheid zodat elke bezoeker zijn kennis hierover kan verbreden.”

Niet bewust van online risico’s
Niet iedereen is zich bewust van de online risico’s. Zo komt het regelmatig voor dat persoonlijke gegevens van klanten, patiënten en organisaties op straat komen te liggen door slecht beveiligde computers of verloren of gestolen USB-sticks. Mobiele applicaties blijken gegevens door te geven aan ontwikkelaars waarvoor de gebruiker geen toestemming heeft gegeven. Persoonlijke gegevens worden in steeds meer ICT-systemen opgeslagen. Het is dan ook noodzakelijk dat computergebruikers zich meer bewust worden van de gevaren en de mogelijkheden om toegang tot gegevens beter te beveiligen.

Ook Thomas de Graaff van Ubuntu-nl is enthousiast over de samenwerking met HCC: “Het HCC! Platform Linux is opgericht om kennis en mensen samen te brengen en om de samenwerking tussen open source-gemeenschappen te bevorderen. Het is fantastisch dat ook OpenSUSE dit jaar mee doet, naast alle andere partijen.”

De Linux Themadag wordt gehouden op 21 mei 2011 van 10.00 uur tot 16.00 uur in het Postillion Hotel te Bunnik.

Het laatste nieuws over het evenement staat op de website www.hcc-linux.nl en is via twitter te volgen onder de hashtag #hcclinux.

Dit artikel is eerder op 01/02/2011 gepubliceerd.