Nieuwsbrief 56: September 2008         

De avonden worden langer en de zomer loopt weer ten einde en de herfst lijkt eigenlijk al weer te zijn begonnen. Een goed moment om weer eens achter de PC te kruipen en weer eens een mooie route te gaan rijden. Misschien liever toch weer een stuk bouwen aan de eigen route. Keuze genoeg en in elk geval is er weer een lange en mooie herfst en winter in het vooruitzicht.

OPPERLAND UITGEBREID EN GEMODERNISEERD

Binnenkort op TrainsimGG-DVD

Vorig jaar bracht onze Gebruikersgroep een combi-DVD uit met daarop de Westsluis-route, gesitueerd in de jaren dertig, en de Opperland-route, eveneens naar Nederlands voorbeeld, maar nu gedacht rond het einde van het stoomtijdperk bij NS. Intussen is het Ontwikkelteam verder gegeaan met de ontwikkeling van Opperland. In de eerste plaats is het deel van het traject, dat in de documentatie nog als gepland stond aangegeven, daadwerkelijk aangelegd. Op dit nieuwe baanvak is de beveiliging nog ingericht met armseinen, maar de rest van de route is geheel voorzien van daglichtseinen. Daarmee schuift Opperland een flink stuk op in de tijd, en we komen dan uit in de jaren zeventig. Stoomdepots hebben dan het veld geruimd, evenals de wissellantaarns en waterkolommen. Ook de klassieke overweg is verdwenen en vervangen door de AHOB. Het materieel heeft daar uiteraard gelijke tred mee gehouden. Stoomtractie vinden dan ook niet meer terug, en ook in het goederenwagenpark heeft de modernisering zijn beslag gekregen. Tenslotte is ook eigentijdse bebouwing langs de sporen verschenen.

Al met al genoeg veranderingen om de route opnieuw uit brengen onder de naam Opperland 2. Begin november 2008 zal de verkoop starten. Tegen die tijd komen we daar nog in de Nieuwsbrief en op onze TSGG-website op terug.


MAT ‘24 NU OOK IN CREME/GROEN


Begin dit jaar hebben we een reeks blokkendoos-bakken uitgebracht, die inmiddels hun weg naar vele trainsimmers hebben gevonden. Als kers op de taart brengen we nu een versie 2 uit van dit materieel uit, waarin naast de groene uitvoering nu ook de creme-groene uitmonstering wordt uitgerold. Deze kleurstelling ziet er fraai uit, maar werd rond 1930 afgeschaft omdat de lichte kleurvlakken te snel vervuilden. Wanneer je de verschillende bakken samenstelt tot een museum-blokkendoos kun je Mat 24 gewoon op een moderne Nederlandse baanvakken laten rijden

Rijnspoorweg 2

Op zaterdag 6 september zal tijdens de VSM dagen de officiële release gaan plaatsvinden van de Rijnspoorweg. Nieuw in deze route is de aftakking naar Rhenen. Daarnaast is er overigens ook volop aandacht geweest voor verbetering van de scenery. Er zijn veel meer objecten bijgekomen en ook de wissels zijn geheel herzien en geautomatiseerd. Gedurende vele maanden is er door het ontwikkelteam hard aan deze route gewerkt en het resultaat is hiernaar. Een prachtige route die op de VSM-dagen verkocht zal gaan worden. Mocht u niet in staat zijn om op 6 september naar Beekbergen te komen dan is de DVD ook te koop op onze clubmiddagen en natuurlijk ook via de vertrouwde link op onze internet pagina.

VSM Dagen

Op zaterdag 6 en zondag 7 september zullen traditiegetrouw de VSM Dagen worden gehouden in Beekbergen. Ook zullen wij van de Trainsim GG hier aanwezig zijn met een stand. De VSM dagen zijn elk jaar weer een feest om mee te maken.
De vrijwilligers van de Veluwse Stoomspoor Maatschappij (VSM) onderhouden een aantal stoomlocomotieven en deze rijden gedurende beide dagen heen en weer tussen Apeldoorn en Dieren. Het blijft een prachtig gezicht om deze treinen in actie te zien of om zelf een rit te maken met een van de treinen. Daarnaast is er ook een markt waar alles op het gebied van spoorwegen te koop is. Niet alleen boeken en DVD's, maar ook modeltreinen.

Clubmiddag

In de laatste HCC Magazine staat een fout. De eerste clubmiddag van het nieuwe seizoen zal worden gehouden op zaterdag 13 september (en dus NIET op 17 september). Tijdens de clubmiddag zal de nieuwe Rijnspoorweg zeker voorradig zijn en voor wie deze nog niet op de VSM-dagen heeft gekocht te koop zijn.

Voor de rest is het ook een goede gelegenheid om iedereen weer eens te zien en te spreken. We zien u dan ook graag vanaf 12.00 uur in De Meern.

Dit artikel is eerder op 04/09/2008 gepubliceerd.