Speciaal voor de bezitters van de Burgerdam- en Opperlandroutes brengt het TSGG Ontwikkelteam binnenkort de MSTS1-versie van het NS materieel ’24 uit. Dit materieeltype staat in spoorkringen en ook daarbuiten bekend als het Buffermaterieel, Blokkendozen of zelfs Stofzuigers.
 

Statieportret van de mBD9101, het eerste resultaat van ons Blokkendoos-project

In de eerste jaren van de electrificatie van het NS-net was voor de Blokkendozen een hoofdrol weggelegd. Weliswaar beschikte de NS al over electrisch buffermaterieel van de voormalige ZHESM maar dat was al volledig in gebruik voor het traject Rotterdam (Hofplein) – Scheveningen. Vanaf 1922 werden de eerste rijtuigen van de nieuwe serie gebouwd. In 1924 kwamen daar de eerste electrisch aangedreven rijtuigen van de serie mBD9101 bij en konden de eerste treinstellen worden geformeerd, die dienst gingen doen op het inmiddels geelctrificeerde gedeelte van de Oude Lijn tussen Den Haag en Leiden. Tot 1932 zijn 259 eenheden gebouwd, 130 motorrijtuigen en 129 getrokken rijtuigen, met van beide soorten vijf series. Nadien werden er nog eens vijf verschillende typen geproduceerd en zijn er door ombouw en hernuimmering nog vele andere typen ontstaan, met in 1957 de motorpostrijtuigen, motorkonvooiwagens en uiteindelijk de dienstwagens. Vanwege hun vierkante uiterlijk en omdat het materieel zich probleemloos in elke gewenste samenstelling liet combineren kregen de rijtuigen van Mat 24 al spoedig de bijnaam ‘Blokkendoos’.
 

De mBD9101 tijdens een proefrit op de Opperland-route

Op dit moment  kunnen we melden dat de mBD9101 inmiddels voltooid is, inclusief het interieur van de cabine, en zijn we druk bezig met de Bec 8501 (B = Rijtuig 2de klasse, e = geschikt als tussenrijtuig voor de electrische treindienst, c = met toilet). Het plan is om de complete vierwagentrein als gratis download op de TSGG-website uit te brengen, samen met een nieuwe activiteit voor de Opperland-route.

De cabine van de mBD9101

Kijk bij de MSTS screenshots op deze website voor meer afbeeldingen van de Blokkendoos

Dit artikel is eerder op 24/12/2007 gepubliceerd.