Zweven in MSTS : De Wuppertal Schwebebahn

Een verrassende route voor Microsoft Train Simulator! Een Nederlandse MSTS-fan, Sjoerd Ydema bekend onder de aka "sjvbe", heeft de Schwebebahn in Wuppertal als route voor MSTS gebouwd.

Over het hoe deze unieke route tot stand gekomen is zegt de maker:
"Over de reden waarom ik de route heb gemaakt; Tijdens die excursie van mijn opleiding (HBO Verkeerskunde aan de NHTV in Breda, ik zat toen in het 1e jaar, ik begin nu aan het 4e jaar) was ik heel erg onder de indruk van die lijn. Het is eigenlijk een soort tramlijn, maar dan eentje waarbij de trein aan de rails hangt in plaats van dat hij er bovenop staat.

Een aantal weken later ben ik met twee studiegenoten terug gegaan (uiteraard per trein) en heb ik filmopnamen gemaakt van de hele route. Daarmee ben ik aan de route begonnen. Ik had gehoopt hem in twee maanden klaar te hebben, maar ik liep vast toen ik in Tsection.dat de spoorsecties moest gaan invoegen, dat bleef mislukken.

Daarna kwam er een vakantie waarin ik er niet aan kon werken, waarna ik het niet meer hervat heb. Enige tijd geleden vond ik een backup-CD tussen wat oude spullen waar alles op stond. Ik besloot het project te herstarten. Gelukkig had ik de foto's en de video-opnamen nog gewoon in de kast staan.

Met wat hulp van het forum van Retmetro.nl heb ik het Tsection.dat probleem opgelost en ben ik weer aan de route gaan werken. Die is nu, bijna drie jaar nadat ik het eerst op het idee kwam, eindelijk klaar.
Om deze route uberhaupt te kunnen maken diende Sjoerd eerst nieuwe rails maken. Toen dit eenmaal met de hulp van andere MSTS-kenners gelukt was kon hij met het daadwerkelijke beginnen."


Remise Vohwinkel, gezien vanaf het perron van de halte

"Voor de route heb ik zelf alle rails, alle haltes, de twee depots en de trein gemaakt. Verder heb ik veel objecten gebruikt uit de standaard MSTS-routes en een paar objecten van het internet. Op deze manier kon ik de grootte van het download bestand uiteindelijk binnen acceptabele grenzen houden."


Halverwege halte Sonnborner Strasse en halte Zoo


Overspanning bij halte Alter Markt

"De objecten die ik zelf gemaakt heb heb ik gedaan aan de hand van veel foto's en voor de route zelf is vooral veel gebruik gemaakt van Google-Earth. Ook heeft Peter Bosbach, webmaster van www.schwebebahn-wtal.de geholpen door schema's te sturen van de track-layout van de depots.


Vlak na halte Kluse (richting Oberbarmen), de bocht langs de DB spoorlijn


Overspanning bij halte Kluse

Nu is de route klaar. Ook het "zwevend" materieel wordt meegeleverd en is door de route-maker zelf gebouwd. Ondertussen zijn er andere enthousiastelingen al bezig om repaints van deze treinstellen te maken, bijvoorbeeld stellen met reclame erop.


Halte Adlerbrucke


Halte Volklingerstrasse

Met recht een hele fraaie en unieke route voor MSTS.

Auteur : Sjoerd Ydema (aka sjvbe)
Screenshots met toestemming van de auteur geplaatst

Noot: Onze dank gaat uit naar Sjoerd voor zijn uitgebreide toelichting over deze route

Dit artikel is eerder op 16/08/2007 gepubliceerd.