Dit artikel is bijgewerkt op 21 november 2017 en wordt nog verder aangevuld.

Hoewel in versie 1.2 van Open Rails (OR), uitgekomen begin dit jaar, 99,99% uitwisselbaarheid met de bestandsformaten die worden gebruikt in Microsoft Train Simulator (MSTS) werd aangekondigd, werd het ontbreken van een route- en scenario-editor toch wel als een gemis ervaren.

Sinds een tijdje is één van de ontwikkelaars van het Open Rails team bezig met maken van een dergelijke editor. De editor, TSRE5, is nog geen integraal onderdeel van OR en moet apart worden gedownload en geïnstalleerd. Voor de techneuten onder ons: het programma is 64bit. Tevens kan het nieuwe functies uit OR toepassen zonder dat handmatig allerlei bestanden moeten worden aangepast.

OR demoroute in TSRE5 route editor
OR demoroute in TSRE5 route editor

Het programma wordt actief ontwikkeld, maar is nog wel een zogenaamde bèta. Dus niet bestemd voor beginnende gebruikers van OR. Voor gevorderde gebruikers is het de moeite waard dit programma te gaan gebruiken. Wel eerst een backup maken van je bestanden!

TSRE5 is niet alleen een route-editor, een activity-editor, maar ook een consisteditor. De activity-editor start je op vanuit de route-editor met de toets F4. De consisteditor kan apart opgestart worden met de opdracht X:\TSRE5\TSRE5_v0.6933.exe –conedit. In dit voorbeeld is versie TSRE5_v0.6933 van het programma gebruikt.

TSRE5 heeft geen installatieprogramma. Het programmabestand kan in een map naar keuze worden geplaatst. In dit voorbeeld wordt een map met de naam TSRE5 op een willekeurige schijf/partitie gebruikt. Bij de eerste keer starten worden van de website van de auteur een aantal essentiële bestaanden opgehaald.

Op de website van de maker staan via een aantal linken delen van een handleiding (in het Engels). Deze handleiding wordt gepublicieerd onder de regels van CC-BY-SA License. Tevens kan je hier de meest recente versie van het programma downloaden. Vrijwel dagelijks geeft de auteur een nieuwe versie vrij.

Nieuwe functies van OR worden inmiddels toegepast in zeer gedetailleerde treinen. Deze zijn uitsluitend in OR te gebruiken. En dus niet meer in MSTS. Details van deze functies worden binnenkort beschreven in een apart artikel in deze sectie.

Treinen speciaal ontwikkeld voor OR zijn onder andere te vinden op de website van bobo-ts. Dit betreffen gedetailleerde containerdraagwagens, ketelwagens, open wagens, en locomotieven van de serie G1206.

G1206 met containerwagens in Open Rails
G1206 met containerwagens in Open Rails

De Nederlandse ontwikkelaar Quinzeedied heeft versies van de Mat ‘46 en de NS1100 speciaal voor OR uitgebracht. Te vinden op de website Treinpunt.nl bij de MSTS downloads.

Het Duitse TSSF-forum heeft een actief deel over OR. Daar is een set van de BR189 locomotief te vinden inclusief ertswagens. Dagelijks rijden in Nederland ertstreinen met twee BR189 met automatische koppelingen en deze erstwagens.

BR189 met ertstrein in Open Rails
BR189 met ertstrein in Open Rails

 Alle afbeeldingen © HCC!trainsim.