Er is nu een jaar verstreken sinds Uncle Bill de stekker uit MSTS2 heeft getrokken, de MSTS-fans in verwarring en vertwijfeling achterlatend. Twee softwarehuizen, beiden in de VS, kondigden vrijwel onmiddellijk aan dat ze zelf een opvolger gingen bouwen. Bij Train Artisan werd dat voornemen op hun website breed uitgemeten, waarbij hoog werd opgegeven van de warme betrekkingen met de oorspronkelijke ontwikkelaars van MSTS. Toegegeven, het rollend materieel dat TA aanbiedt ziet er gelikt uit. En het verhaal over die samenwerking klonk goed. Maar daarna werd het akelig stil.

De makers van Trainmaster, een professionele treinsimulator, stelden zich echter wat terughoudender op. Op hun website, waarop ook de Rail Driver wordt gepromoot, het kastje van 200 euri waarmee je een MSTS-loc kunt besturen, verscheen een sober verhaal van een A4-tje, waarin de nieuwe opvolger van MSTS werd geschetst. Dit maakte een meer serieuze indruk, maar ook bij Trainmaster trad een huiveringwekkende stilte in.

Veel MSTS-fans (maar lang niet allemaal) hielden het toen voor gezien en waagden de overstap naar Trainz. Enkele maanden later kwamen de enthousiaste verhalen. Hoe stabiel Trainz wel niet was, en van hoeveel locs je tijdens de rit kon wisselen. En aan hoeveel knoppen je kon draaien. En routebouw, oh zo gemakkelijk, en snel! En het ene service pack volgt het andere op, en kijk eens wat een mooie Nederlandse route ik heb...... en wat een geluid, fantastisch toch? Ja, veel beter dan bij MSTS, maar wat een rare biels liggen daar in het spoor, mensen, zijn die wit geverfd of zo, en wat een rare knik zit daar in het midden, dat heb ik bij de NS nog nooit gezien. He, dat is toevallig, alweer die Skoda-cabine, die zat toch net ook al in die Sprinter?

Ja, wij MSTS-aanhangers deden dat maar gauw met een paar lacherige, kritische one-liners af, maar de twijfel begon steeds meer te knagen. Onze route editor bleef geregeld crashen, net als MSTS zelf, en liefst op de meest ongelegen momenten. Backup files restored! meldde RE laatst na een mislukte poging om een route te saven. Dat klinkt geruststellend, maar de foutmelding zelf is ook foutief, er had moeten staan: Restore backup!

Welkom in de wereld van playmobil, beste MSTS-fan, hou je niet van tupperware scenery? Pech voor jou, maar heus, het went wel. Kuju is dood, lang leve Auran! Waarom nog langer wachten? Welkom, welkom! Je KUID ligt al voor je klaar! Trainz is zo mooi, dat wil je niet weten!

Dat klopt, dat wil ik niet weten, en ik wil al helemaal geen KUID. Ik weet wat ik wel wil, en dat is een werkende, realistische treinsimulator. Ik zal echter nog even moeten wachten. Maar sinds kort weet ik dat het wachten beloond zal worden. Want inmiddels heeft Tim Court, de projectleider van Trainmaster, een paar kleine puzzelstukjes onthuld. Als je de informatie onder deze link www.raildriver.com goed leest wordt echter al heel veel duidelijk:

Trainmaster maakt flinke vorderingen met hun TrainMaster Train Simulator (TMTS). Het project is springlevend en de eerste grafische resultaten zijn zichtbaar. TMTS zal zijn gebaseerd op de TrainMaster simulator, en worden uitgeleverd met verschillende editors. De grafische weergave zal op een hoog niveau staan, en gebruik maken van alle mogelijkheden van de laatste grafische chipsets. Voor systemen met achterblijvende prestaties kunnen bepaalde features uitgeschakeld worden om de performance op een aanvaardbaar niveau te houden. Trainmaster belooft het product met veel 'content' uit te zullen brengen, wat ik interpreteer als veel functionaliteit, met veel routes, huizen en gebouwen en een grote verscheidenheid aan locs, rijtuigen en wagens.

Alle voor MSTS ontwikkelde scenery-objecten en rollend materieel zullen met TMTS-conversietools kunnen worden geïmporteerd. Het is nog niet duidelijk of dat ook voor de routes geldt, maar dit zou de redding betekenen voor de tienduizenden objecten die de afgelopen vier jaar voor MSTS zijn ontwikkeld. Wel zullen in alle locs en treinstellen de platte MSTS-cabines door 3D-tegenhangers moeten worden vervangen. Het ziet er al met al naar uit dat het user interface van MSTS - zoals we dat kennen van de editors en van de simulator zelf - niet zal worden overgenomen. We zullen ons dus de TMTS-knoppen en toetscombinaties eigen moeten maken, maar dat is de prijs van de vooruitgang.

Kijk tenslotte eens naar het plaatje hierboven dat TrainMaster bij train-sim.com/news online heeft gezet. Dat ziet er toch fantastisch uit, of niet? MSTS-fans, nog even volhouden, de nieuwe opvolger van MSTS, TrainMaster Train Simulator is onderweg!

Dit artikel is eerder op 28/05/2005 gepubliceerd.