Weer enkele puzzelstukjes onthuldKuju gaat door met het vrijgeven van belangrijke en minder belangrijke aankondigingen op de website www.railsimulator.com zet en het lijkt het erop dat TrainMaster niet wil achterblijven, zodat de afgelopen weken behoorlijk wat nieuwtjes op ons af zijn gekomen.

We kijken eerst even op de site van Kuju. Afgaande op het feit dat zij nu bijzonderheden over hun nieuwe World Editor vrijgeven mag je concluderen dat de simulatie al voor een belangrijk deel vorm heeft gekregen (deze World Editor is de opvolger van de MSTS Route Editor, gehaat door vriend en vijand vanwege zijn vele crashes en het spontaan optreden van onherstelbare problemen in de track data base, bij insiders ook wel bekend als Russisch roulette voor masochistische routebouwers). Wat opvalt is dat men deze World Editor vanuit de simulator kan aanroepen, waardoor je dus heel snel van spel- naar editmode kan overschakelen, en weer terug natuurlijk.

Traimaster heeft intussen op www.trainmaster.com/tmtsnews.htm bekend gemaakt dat hun Engelse route gebouwd gaat worden door Making Tracks. Verdere bijzonderheden ontbreken, maar wel is een lang interview met de ontwikkelaars achter Making Tracks weergegeven. Ook andere TrainMaster partners komen in eerder op het internet gepubliceerde vraaggesprekken aan het woord, zoals Paul Gausden, bekend van zijn tool ShapeViewer, en Henk Plaggemars, die anders dan zijn Nederlandse naam doet vermoeden uitsluitend Engels spreekt omdat hij in Australië is geboren en opgegroeid. Pikant detail: Plaggemars is begin januari overgestapt van Auran naar TrainMaster. In het interview is zijn antwoord op de vraag waarom hij bij Auran is opgestapt veelbetekenend: De bedenker van Trainz en drijvende kracht achter Auran, Greg Lane, heeft dit bedrijf eind vorig jaar verlaten. Tenslotte zijn er weer een aantal fraaie screendumps bijgekomen. Vooral de GP diesel ziet er goed uit, je zou er zo mee weg willen rijden.

Maar al met al weten we noch bij Kuju, noch bij Trainmaster nog steeds niets over een werkende draaischijf, een normaal functionerende voorste koppeling en de beschibaarheid van Engelse wissels. Maar wie weet wordt dat ook nog bekend voordat de nieuwe simulators worden uitgerold.

Dit artikel is eerder op 09/02/2006 gepubliceerd.