Ook dit jaar zal menig trein simulator fan uitkijken wat het jaar 2008 zal gaan brengen op het gebied van trein simulators. Niet alleen voor de bestaande simulators als Microsoft Train Simulator and Trainz Railroad Simulator, maar ook voor de pas verschenen Railsimulator van Rail Simulator Development en de aangekondigde Microsoft Train Simulator 2. Verderop in dit artikel zal blijken dat er naast de gevestigde simulators misschien nog wel meer te beleven zal zijn.

Microsoft Train Simulator
Sinds 1991 is dit wellicht veruit de populairste trein simulator welke er beschikbaar is. Ondanks zijn leeftijd wordt er nog regelmatig van alles uitgebracht voor deze simulator. In Nederland wordt deze populariteit mogelijk versterkt door het feit dat er voldoende Nederlands materiaal (gratis) te verkrijgen is. Met behulp van MSTSbin kan men de oorspronkelijke software uitbreiden met meer functionaliteit. Voorbeelden hiervan zijn dat deuren van de treinen nu geanimeerd kunnen worden, er van cabine gewisseld kan worden. Tevens zijn oude bugs die nooit door Microsoft opgelost zijn verholpen. Ook op route, materieel en scenery gebied blijven er nog steeds nieuwe zaken verschijnen. Voor de liefhebbers van Nederlandse routes: Op 8 januari 2008 is de nieuwste versie van Enkhuizen – Weesp (v5) gemaakt door René Wiggerts verschenen.

Trainz Railroad Simulator
Ondanks dat deze simulator een iets kleinere community in Nederland lijkt te hebben, is ook Trainz nog steeds springlevend. Helaas kwam er vanuit Auran, de ontwikkelaar van deze simulator, eind vorig jaar een vervelend verhaal naar buiten over een van haar dochterondernemingen. Desalniettemin is er ook op Trainz gebied nog voldoende te beleven. Het Ontwikkelteam van de Trainsim gg blijft daarom ook nog gewoon volop werken aan de verbeterde en uitgebreide versie van de Rijnspoorweg voor Trainz 2006.

Rail Simulator
Een nieuwe simulator welke in oktober 2007 op de markt is gekomen. Aanvankelijk ontwikkeld door Kuju, maar later overgegaan in een aparte onderneming genaamd Rail Simulator Development Ltd. Aanvankelijk waren de kritieken op deze nieuwkomer niet van de lucht. De verwachtingen waren hoog gespannen, en toen de Railsimmers van het eerste uur “eindelijk” aan de slag konden met hun nieuwe speeltje was er even een teleurgestelde stemming. Het ziet er goed uit, het is nog niet af, het bevat bugs. Hoe dan ook, een selecte (internationale) groep is bezig de mogelijkheden van Rail Simulator te verkennen / doorgronden. Bij deze verkenningstocht worden zij openlijk gesteund door de mensen achter Rail Simulator. Eind januari 2008 wordt een “upgrade” voor Rail Simulator verwacht. In deze upgrade zullen de belangrijkste bugs verholpen worden plus dat er extra functionaliteit zal worden toegevoegd.

Microsoft Train Simulator 2
En toen kwam er het verrassende nieuws dat ook Microsoft zich weer op de TrainSim markt wil gaan storten. Een nieuwe poging na het aanvankelijke debacle van de opvolger van de eerste Microsoft Train Simulator. Dit keer gaat het wel om een totaal nieuw product, gebaseerd op de engine van Flight Simulator. Mondjesmaat wordt er door de ACE Studios (game ontwikkelaars van Microsoft) informatie losgelaten, niet geheel toevallig op momenten dat concurrenten met nieuws naar buiten komen. Met de release van Rail Simulator in de Verenigde Staten in januari 2008 hoeft het dus geen verrassing te zijn als de ACE Studios weer wat van zich laten horen. Hoe dan ook, het team van ACE Studios heeft met de FSX engine als basis en een aantal trein fanaten als engineers een sterke troef in handen. Op dit moment wordt dit product verwacht aan het einde van 2008.

MB MetroSim
Op het ChrisTrains forum en het Retmetro.nl forum zijn het afgelopen jaar de nodige berichten, screenshots en filmpjes geplaatst van een MetroSim in aanbouw. Uitgangspunt van deze simulator is RanstadRail maar de maker (aka MichaBen) kijkt inmiddels ook al of het toepasbaar voor andere routes, en dan wordt er natuurlijk gekeken naar simulatie van het Nederlandse spoor. De ontwikkelaar doet geen uitspraken over wanneer zijn produkt klaar zal en in welke vorm het beschikbaar zal gaan komen. Een ding is zeker: het ziet er heel mooi uit. Ook wordt er veel aandacht geschonken aan de beveiligingsystemen.

Sporenplan/Signalsoft
Ooit wel eens in de huid willen kruipen van een treindienstleider? Sporenplan.nl en  SignalSoft (Groot-Brittanië) hebben de handen in één geslagen. Veel nieuws is er nog niet, maar beide partijen werken samen aan een zogenaamde interlocking simulator. De eerste geplande simulators zullen gebaseerd zijn op de NX bedieningssystemen zoals deze ook in Nederland gemeen goed waren. Post T te Arnhem zal een van de te ontwikkelen simulators zijn

Al met al zal er voldoende te beleven zijn in het jaar 2008 wat betreft trein simulatie.

Dit artikel is eerder op 08/01/2008 gepubliceerd.