Volop ontwikkelingen in trein simulator land. Naast de aankondigingen van Auran en Microsoft's ACE Studio zijn er ook in freeware land de nodige ontwikkelingen.


OpenBVE - Open-source trein simulator

OpenBVE is een volledig nieuwe trein simulator,welke in staat is gebruik te maken van routes en treinen welke geontwikkeld zijn voor BVE 2 en BVE 4. BVE 2 en BVE 4 zijn freeware treinsimulators (cab simulators) gemaakt door de Japanse meneer Mackoy.

Een probleem met BVE is dat uitbreiding van functionaliteit en het geschikt te maken voor de hedendaagse hardware is dat BVE closed-source software is. OpenBVE is bedoeld om dat te veranderen, het zal verschijnen als open source software.

Allereerst is OpenBVE een nieuwe trein simulator welke intern verschillend is ten opzichte van BVE.
Het is van de grond af  en is ontworpen vanaf het begin uit te breiden in het spel eenvoudig te implementeren manieren. Ten tweede wordt het programma geschreven gebruik makend van .NET, een programmeer-omgeving met cross-platform mogelijkheden. Ook de open source alternatieven OpenGL (Open Graphics Library) voor grafische vormgeving, OpenAL (Open Audio Library) voor audio en SDL (Simple DirectMedia Layer) voor interfaces (toetsenbord en joystick ondersteuning) worden gebruikt in plaats van Microsoft DirectX. Dit moet makkelijker maken om in de toekomst de simulator ook geschikt te maken voor platformen zoals Linux of Mac.

OpenBVE streeft derhalve het volgende na: Een open-source alternatief, waarbij functionaliteit van BVE 2 en BVE 4 worden samengevoegd in een compatibele simulator. En ten slotte tot de mogelijkheid om het spel uit te breiden met nieuwe functies waar de trainsim-community om vraagt.

Een groot verschil met het orginele BVE is dat deze simulator ook de mogelijkheid zal hebben om buiten de cabine te kijken. Een enthousiast ontwikkelaar voor BVE is zijn route (Watford Junction to Rugby route van Rail Sim Routes UK) (website bestaat niet meer) al aan het uitproberen/verbeteren voor OpenBVE. Hoe hun route er in OpenBVE uit komt te zien is te bewonderen in een filmpje op YouTube of te downloaden via de News sectie van www.railsimroutes.co.uk (website bestaat niet meer).

Het OpenBVE project bevindt zich nu nog in de beta fase waarin nog niet alle functies ondersteund worden.
De eerste officiële release candidate is gepland voor half augustus 2008.

Website OpenBVE : http://openbve.zxq.net (website bestaat niet meer).

BVE5 (Boso View Express) - Freeware uit Japan

Inmiddels heeft de maker van BVE2 en BVE4 aangekondigd een nieuwe versie van zijn simulator te gaan maken. Dit wordt BVE 5. Al te veel feiten over de mogelijkheden van deze nieuwe versie zijn nog niet bekend.

Website BVE 2, BVE 4 en BVE 5 : http://mackoy.cool.ne.jp (website bestaat niet meer).

Dit artikel is eerder op 15/07/2008 gepubliceerd.