In een eerder artikel op deze website maakten we melding van een geheel nieuw simulatie project, namelijk de Nederlandse Post T simulatie series. De webmaster van deze website heeft de eer gehad om de beta-versie van de Post T Lodelo (Demo) te testen.

Voor alle duidelijkheid: de naam "Demo" is hier wellicht misleidend. Het gaat hier om een volledig werkende simulator van een fictief NX tableau van de stations Lodelo en Koenewijk aan een dubbelsporige geelectrificeerd baanvak in Nederland. Nagenoeg alle functionaliteit welke in de betaal-versies (Arnhem & Hengelo) komt te zitten, zit ook in de Post T Lodelo Demo.

Handleiding / documentatie
De simulator wordt vergezeld van een uiterst gedetaileerde handleiding, waarin de werking van het NX tableaux uitgebreid en duidelijk wordt uitgelegd. Tevens wordt in detail uit de doeken gedaan hoe het bedieningsgebied van Post T Lodelo fysiek is opgebouwd. Hierbij moet men denken in welke secties de bovenleiding, lengtes van de perrons etcetera. Uiteraard wordt ook de bediening van de simulator goed beschreven. Al met al keurig verzorgde documentatie.

Grafische interface & bedieningsgemak
De grafische interface van het NX tableau is duidelijk opgezet.
Bovenin het scherm treft men het feitelijk NX tableau aan met alle bedieningsknoppen en signaleringen. Over het bedieningsgemak van het tableau kan men kort zijn: er is duidelijk goed nagedacht over de bedieningsinterface. Eigenlijk kan men het geheel uitsluitend bedienen met behulp van de muis. Hierbij moet men denken aan het instellen danwel herroepen van rijwegen, omleggen van wissels. Alleen voor het ophangen van gevaar-labels aan het tablaeu, het instellen van Rijden-Op-Zicht rijwegen of het in de automaat zet van seinen heeft men het toetsenbord nodig.

Onder het NX tableau bevindt zich het zogenaamde communicatie venster. Als treindienstleider zal je tijdens de simulatie meerdere malen door buurposten worden gebeld met mededelingen. Deze communicatie is een gesimuleerd vraag & antwoord spel waarbij je zelf kan reageren op de vraag van de ander door een keuze te maken uit een of meerdere antwoorden. Ook onderhoudsploegen en machinisten van treinen, welke je erg lang voor stoptonend sein laat staan, zullen op deze manier met de treindienstleider communiceren.
Ook hier spreekt de werking haast voor zich.

De simulatie
De Post T Lodelo demo wordt geleverd met een ingebouwde dienstregeling (wordt meegeleverd als PDF). Anders dan voor bijvoorbeeld Post T Arnhem, zal er voor Lodelo geen tool komen die het mogelijk maakt een eigen dienstregeling te maken. Maar echt een gemis is dit ook niet. In eerste instantie heeft men al behoorlijke varatie doordat men zelf het aanvangstijdstip kan instellen zoals datum en tijd. Daarnaast kan men de "verrassingen" in de vorm van kans op extra treinen, kans op vertragingen, hoeveel onderhoud (buitendienst stellingen) en storingen er optreden. Hierdoor is elke simulatie weer anders en zal het dus niet gaan vervelen.

Er zijn hulpvensters die de gebruiker vertellen wanneer en waar er onderhoud gepleegd gaat worden. Een tweede venster toont een overzicht van de verwachte treinen en welke treinen zich waar in het bedieningsgebied bevinden. Dit laatste is natuurlijke helemaal niet-1965, maar is een hulpmiddeltje voor de beginnende Post T-er. Want het valt nog niet mee om basis van een papieren dienstregeling en op basis van de status-lampjes op het paneel te onthouden welke trein zich waar bevindt. Wil je het ultieme 1965-gevoel hebben dan zet je natuurlijk alle hulpvensters uit. Wees gerust, je begint al snel genoeg te zweten. Deze ogenschijnlijke eenvoudige bedieningspost bezorgt je al snel de nodige hoofdbrekens, zeker als de verrasings-elementen toe slaan.

Samenvattend
Een uitermate gebruikersvriendelijke simulator die het gevoel van het werken met een NX tableau zoals deze vroeger in Nederland bestonden zeer goed nabootst. Ook de meegeleverde documentatie verdient een pluim.

De Post T Lodelo demo zal naar verwachting half oktober ter download aangeboden worden.

Voor meer informatie : www.signalsimulation.com

De ontwikkelaar (signalsoft) van deze simulatie serie heeft toestemming verleend om de ervaring cq indruk op basis van de beta-versie van dit nieuwe produkt te omschrijven. Waarvoor dank.

Erwin Lansbergen

Dit artikel is eerder op 07/10/2008 gepubliceerd.