Het complete NX bedieningstableau Arnhem is als eerste in de reeks ‘seinhuissimulaties’ uitgebracht door Signalsoft Rail Consultancy Ltd. (bekend van Arnhem EBP, Köln Hbf en Mathilde) in samenwerking met Sporenplan.nl.

De simulatie is gebaseerd op het emplacement en dienstregeling zoals deze in 1965 was. Het bedieningsgebied van Post T en tevens de simulatie omvat het emplacement Arnhem, halte Arnhem Velperpoort, aansluiting Velperbroek met raccordement van het chemie bedrijf ENKA en de enkelsporige IJsselbrug. Over deze enkelsporige brug loopt al het verkeer naar Duitse grens en Doetinchem (alles diesel!). Het enkelsporige gedeelte was tot 2 mei 1965 klassiek beveiligd vanaf Post T Westervoort maar is sindsdien overgenomen door Post T Arnhem en worden alle wissels en seinen bij de IJsselbrug vanaf Post T Arnhem bediend. Dit betekende voor Post T Arnhem meer overzicht, maar wel meer hoofdbrekens!

Zoals eerder gezegd is Post Westervoort bij de IJsselbrug wel ontdaan van klassieke beveiliging met de bijbehorende armseinen, Arnhem Goederen heeft in 1965 nog steeds klassieke beveiliging! Voordat een rijweg naar Arnhem Goederen ingesteld kan worden moet eerst toestemming gevraagd worden. Andersom wordt ook een trein aangemeld vanaf Arnhem Goederen als deze gereed staat voor vertrek en een rijweg richting het bediengebied van Post T Arnhem is ingesteld.

Op het bedieningstableau worden alle wisselstanden, treinen en seinen grafisch weergegeven zoals in de realiteit. Maar met alleen het oog komt een treindienstleider er niet. Rijdt een trein het bedieningsgebied binnen dan klinkt de aankondigingszoemer. Hierna wordt een rijweg ingesteld door de begin- en eindknop te drukken, beide met een originele geluid. Hierna zullen de wisselstandaanwijzers in de juiste volgorde omklappen: “tik tik tik tik”… ook dit zijn originele geluiden! Tot in het kleinste detail is alles nagebootst!

In deze demo versie zit een dienstregeling op woensdag van 09:30 tot 22:30. Er kunnen geen zaken worden opgeslagen en er zijn een aantal dingen niet beschikbaar.

Kenmerken:
- Simulatie Post T Arnhem 1965
- 77 pagina’s gebruiksaanwijzing (in PDF)
- Sporenstaat (Dienstregeling)
- Rangeerplan
- Locopstelplan
- Overzichtskaart Arnhem en omgeving
- Bovenleiding Schakelplan
- 9 instructie films, waar we als extra aanvulling op de handleiding laten zien hoe de bediening gaat

De demo's van zijn te vinden op de website van Signalsoft.

Dit artikel is eerder op 31/03/2011 gepubliceerd.