Binnenkort brengt Rail Simulator Development Team (RSDL) de EMD Class 66 uit als uitbreiding voor Rail Simulator. De exacte verschijningsdatum en prijs zijn nog niet bekend.

Historisch achtergronden
Met de privatisering van de Britse spoorwegen in het midden van de jaren 1990 kwam een groot deel van het Britse goederenvervoer per trein terecht bij Wisconsin Central Transportation Company (later te opereren onder de naam van het English Welsh & Scottish ofwel EWS). Vanwege de grote omvang van het Britse goederenvervoer werden hierbij meer dan 900, merendeels sterk verouderde, locomotieven overgenomen. Om die reden kondigde WCTC al snel hun voornemen aan om een groot deel van de vloot te vervangen door gloednieuwe 75mph zware aandrijfkrachten, de Class 66.

Dit type locomotief wordt gebouwd door General Motors Electro-Motive Division (EMD) in London, Ontario, Canada. De Class 66 is in feite een tweede generatie locomotief. Ze is gebaseerd op de Class 59 gebouwd welke 10 jaar eerder werd geintroduceerd.

EWS plaatste een eerste bestelling van 250 nieuwe Class 66 locomotieven bij EMD in mei 1996. De levering van de eerste locomotief vond 18 maanden later plaats. Dit was het begin van een enorme verandering in het Britse goederenvervoer qua-aandrijfkrachten.

Dankzij de goede reputatie van de Class 66 zijn er na de eerste bestelling van EWS in 1996 nog eens circa 515 locomotieven geleverd aan een handjevol exploitanten (377 hiervan zijn nog steeds actief in het Verenigd Koninkrijk). Op dit moment heeft EMD opdracht voor de levering van nog eens 132 stuks.

Bron en afbeelding : www.railsimulator.com

Dit artikel is eerder op 05/05/2008 gepubliceerd.