Aan het begin van 2008 zag het er nog erg somber uit voor Auran, en daarmee de verdere ontwikkeling van Trainz. Nu, enkele weken voor het nieuwe jaar 2009 is er dan het goede nieuws te melden dat binnenkort Trainz 2009 uitgebracht zal worden. De download versie van Trainz 2009 is gepland voor 26 november 2008.

Hieronder een korte samenvatting van het belangrijkste nieuws uit de nieuwsbrieven over Trainz 2009.
 
Er komen twee nieuwe versies:
 
Trainz Simulator 2009 World Builder Edition        (december 2008)
Trainz Simulator 2009 Engineers Edition             (voorjaar/zomer 2009)

 
Een Nedelandse versie staat niet gepland. (Dus Engels, later Frans Duits etc.)

1. Trainz Simulator 2009 Builder Edition (TBE)

Deze editie kunnen we medio december verwachten. Deze editie bevat de kern van de nieuwe mogelijkheden en de verbeterde functionaliteit met daarnaast het hoofdaandeel van de routes, objecten uit vroegere versies van Trainz.
Een belangrijk onderdeel is hiervan het geheel vernieuwde Content Manager programma en een verder verfijning van de grafische mogelijkheden.
Dus alsnog geen nieuwe content, routes, sessies etc.
 
Bouw en bedien de spoorweg van je dromen !
 
Trainz Simulator 2009 World Builder Edition of (TS2009) bevat alles wat je nodig hebt om je eigen spoorweg te bouwen en te exploiteren.
TS2009 bevat de bekende onderdelen Atelier,Machinisten en Werkplaats en een gebruikersvriendelijker en bijgewerkte Content Manager.
Er zijn nieuwe krachtige grafische mogelijkheden, die een hogere resolutie van het terrein en grondbedekking en meer gedetailleerde  objecten en treinen mogelijk maakt.
In de  Atelier module (Surveyer) zijn nieuwe gereedschappen te vinden voor het bewerken van het landschap en verbeterde zoek en filter mogelijkheden om de content (huisjes,boompjes,treinen etc.) in de gegevensverzameling op te zoeken. In de Machinisten module (Driver module) zijn nieuwe commando's te vinden om de machinisten te vertellen waar naartoe te gaan en tevens zijn de stop en rij eigenschappen verder aangepast.
N.B. In de later vrij te geven Engineer editie zullen nog meer machinisten gerelateerde verbeteringen worden toegevoegd.
 
Met Trainz 2009 wordt tevens Trainz Online* geintroduceerd, een nieuw in-game web browser  dat het venster is naar de wijde wereld van Trainz.
Dit is een gemeenschap gestuurde omgeving die de Trainz gebruikers aan elkaar koppelt met spraak mogelijkheden, bezichtigen van elkaars voorbeelden, oefenprogramma's en vele andere zaken. U kunt b.v. schermbeelden van uzelf opladen naar je eigen Trainz toonzaal en duizenden  schermbeelden van andere Trainz gebruikers daar bekijken. Door het kenmerken van ieder "screenshot" kunt U zoeken naar uw favoriete spoorweg of regio.
Trainz Online heeft tevens een nieuw online helpsysteem voor binnen de Trainz gemeenschap  waar U vragen kunt stellen en kunt zoeken naar aanwijzingen,tips of zelfs gegevens kan toevoegen aan de kennisgegevensverzameling nuttig voor andere gebruikers.    
 
TS2009 zal een aantal nieuwe eenheden bevatten dat de nieuwe grafische mogelijkheden laat zien en meer dan 13000 items om de terugwaardse comptabiliteit aan te tonen.  Er zijn meer van 50 Gb van het Download station items gecontroleerd en geupdated voor gebruik in Trainz 2009
 
Dankzij het vele werk van duizenden contentbouwers, het nam zeven jaar in beslag, zijn nu meer dan 100.000 items beschkbaar op het download station.
 
Door gebruik te maken van de nieuwe 3D model exporters en de Trainzdev.com  website ondersteuning verwacht Auran dat in we in 2010 over vele nieuwe routes en onderdelen kunnen beschikken die volledig gebruik maken van de hogere grafische resoluties en andere nieuwe TS2009 mogelijkheden.
 
De bestaande gebruikers van Trainz zullen in staat zijn hun favoriete content van vroegere versies te importeren gebruik makend van de nieuwe Content Manager V2.0. Oude routes kunnen worden ingeladen en het upgrade werk kan direct in TS2009 beginnen. Door b.v. gebruik te maken van het nieuwe Replace tool (vervang gereedschap) kunt U eenvoudig kiezen een oud stuk spoor, een boom of een gebouw en het vervolgens vervangen door een object met de nieuwe hogere resolutie van TS2009 versie.

Samengevat:
TS2009 World Builder Edition is de volledige versie van het pakket.
 
Modules:
Surveyor                         : Atelier Ontwerpmodule
Railyard                         : Werkplaats
Driver                            : Machinisten module. Het rijden met treinen dus.
Trainz Online                 : Communicatie module Nieuw !
Content Manager V2.0  : Het Content beheer programma, verbeterde versie

Toegevoegd zijn meer dan 12.500 verschillende onderdelen van vorige versies van Trainz en een aantal nieuwe items inclusief de nieuwe loco SD40-2. fbeeldingen hiervan zijn op de website van Auran te bewonderen.
  
TS2009 WBE is voorzien van al het gereedschap dat nodig is om nieuwe onderdelen te vervaardigen en het verbeteren van bestaande  voor de nieuwe kern (engine) van het TS2009 programma.
 
* NB  Voor Trainz Online is een internet verbinding vereist.

2. Trainz Simulator 2009 Egineers Edition

TS2009 Engineers Editie is bestemd voor het rijden en exploiteren van de in dit pakket aanwezige route's.
Dit pakket bevat een groot aantal nieuwe routes, sessies, materieel, boompjes,huisjes etc.
Hiebij wordt natuurlijk uitgebreid gebruik gemaakt van de nieuwe mogelijkheden van dit programma.
Denk hier bijvoorbeeld aan de verbeterde grafische verfijningen.
 
Modules:
Railyard                         : Werkplaats
Driver                            : Machinisten module. Het rijden met treinen dus.
Trainz Online                 : Communicatie module Nieuw !
Content Manager V2.0  : Het Content beheer programma, verbeterde versie

Met dit pakket heeft alles van TS2009 WBE aan boord, behalve het onderdeel waarmee gebouwd kan worden.

In het algemeen gesteld kan worden dat deze versie veel materieel en routes zal bevatten gebaseerd op de nieuwe mogelijkheden van deze nieuwe TS2009. Deze versie is tegen de zomer te verwachten.
 
De TrainSimulator gg hoopt in januari 2009 tijdens de clubdag in de Meern een demonstratie van de TS2009 World Builder editie te geven over wat we met dit moois allemaal kunnen doen.

Theo Evers

Dit artikel is eerder op 23/11/2008 gepubliceerd.