Ingezonden artikel

Hallo ik ben Olaf Sluik op diverse fora bekend als olaf99. Ik ben zelf geen lid van de HCC maar ik dacht dat mijn modelspoorbouwwerken en mijn Trainz project wel interessant is voor de leden van de HCC. Zodoende heb ik contact gezocht met de HCC.

Al jaren lang ben ik bezig met modelspoor in de schaal N. Ik heb daar heel wat voor gebouwd. Het is te veel om het nu hier allemaal op te gaan noemen maar op mijn uitgebreide website http://bouwwerkenvanolaf.blogspot.nl/ kun je al de bouwwerken terug vinden. Ook heb ik op youtube een serie genaamd de N scale Vlog. De playlist met 74 video’s is https://www.youtube.com/playlist?list=PL7B2675FB88B28268 .
Je vind er onderwerpen zoals CAD tekenen, snijplotten, 3D printen, baanbouw / scenery, elektronica, Visual basic programmeren en zelfbouw wissels.

Klik op een afbeelding voor een grotere versie.


Foto van de voormalige beursbaan

Maar naast modelspoor doe ik ook al jaren lang aan Treinsimulatie.
Een klasgenoot wees me ooit eens op MSTS. Dat uitgeprobeerd maar dat beviel toen niet goed. Later aan het zoeken geweest voor een alternatief en kwam Trainz tegen. November 2007 Trainz 2006 gekocht. Juli 2011 Trainz 2009 gekocht. December 2014 TANE A New Era gekocht.

Ik ben iemand die graag veel zelf bouwt en voor Trainz heb ik inmiddels ook al diverse routes en honderden objecten gemaakt.
In het begin eerst fictieve routes gemaakt en later wou ik toch wat beters bouwen en begon ik aan het bouwen van de treinroute van Oldenzaal / Enschede naar Den Haag. Momenteel is tot Amersfoort alles klaar en is er t/m Utrecht nog ruwbouw. Bij het bouwen van die route is gebruik gemaakt van Google earth / streetview foto’s en ook cabinerit video’s. Zodoende zijn alle wegen, weilanden, bossen en rails overgetrokken. Alle seinen en bordjes langs het spoor heb ik overgenomen uit de cabinerit video’s.

Vervolgens kwam ik op het idee om mijn toenmalige beursmodelbaan om te zetten in 3D en dat in trainz te zetten. Zodoende kon ik ook in Trainz met de treinen op de baan rijden.


Beursbaan in trainz


Daarna kwam het idee om een mega groot project op te starten namelijk heel miniworld Rotterdam in Trainz zetten. Eerst had ik een poging zonder de hulp van miniworld gedaan maar het bleek dat ik toch echt hulp van hun nodig had om tot een goed resultaat te komen.

 

Nu ben ik 2 jaar verder en is de eerste bèta versie een feit. De polderbaan (in rood kader op de plattegrond) is nu zo goed als voltooid en de rest verkeerd nog in een pril stadium.

Om het project mogelijk te maken heb ik van miniworld de spoorplannen in de vorm van een CAD tekening gekregen. Op die manier kon ik alle sporen en wegen overtrekken. En om de bouwwerken te maken heb ik hulp gekregen van Dick. Dick werkt bij miniworld en levert mij wekelijks de nodige info in de vorm van foto’s en afmetingen van de bouwwerken. Het is wel zo dat de bouwwerken zo goed mogelijk worden gemaakt voor zo ver het wil. Veel gebouwen staan vast op de baan en zijn moeilijk te fotograferen.

De modelbaan van miniworld is in de schaal H0 1:87 en ik zet alles om in schaal 1:1 om het in Trainz te kunnen gebruiken. Omdat ik alles zo vergroot lijkt het een modelbaan in Trainz. Alle andere objecten die er al voor de sim zijn kunnen nog gewoon gebruikt worden.

Miniworld polderbaan in Trainz

Met de route is het mogelijk om alle functies van de sim te gebruiken. Je kan dus gewoon door het landschap heen bewegen en je kan met een willekeurige trein rijden. Verder is het uiteraard ook mogelijk om je eigen rijsessie te maken en of de route naar wens voor eigen gebruik aan te passen.
En aangezien het een modelbaan is zijn er wel krappe boogstralen en wissels met grote wisselhoeken. Tevens is het schaduwstation zo aangepast zodat het een kortere rijdtijd oplevert in tegenstelling tot de echte modelbaan.

Miniworld polderbaan in Trainz

Vanaf september 2014 is miniworld gestart met de bouw van een ruim 190 m2 groot bouwdeel met het thema Groot Brittannië. Zodoende is er besloten om tussendoor ook die grote modelbaan om te zetten. Het bouwen is nu in volle gang. In tegenstelling tot de andere modelbaan is nu wel het exacte sporenplan gevolgd. De modelbaan is opgebouwd uit verschillende spoor circuits die onafhankelijk van elkaar functioneren. Dit wordt ook zo in Trainz gemaakt.
De bouw van dit nieuwe Trainz project is wel afhankelijk van de bouw bij miniworld. Ik kan tenslotte pas wat namaken als zij het eerst gebouwd hebben. Als ik niet met het Groot Brittannië project verder kan ga ik verder met de andere baan delen (Hooghburgt, haven en stad Rotterdam) die nu nog in Trainz in ruwbouw zijn.

Het doel van deze projecten is ook om te laten zien dat je Trainz ook als modelbaan ontwerp programma kan gebruiken. Het is verder een uitbreiding op de modelspoor hobby.

Planning
Polder modelbaan bèta release eind 2017
Groot Brittannië begin bouw in eind 2017.  Bèta release waarschijnlijk eind 2019.
Middel grote stad, Haven Rotterdam en Rotterdam stad : start bouw begin 2019. Bèta release waarschijnlijk eind 2022. 

Mocht je nu geïnteresseerd zijn om ook mee te helpen aan deze routes neem dan contact met mij op. Ik zoek vooral hulp voor het maken van 3D modellen. Ik kan je e.v.t leren 3D tekenen. Het is wel onbetaald werk.

De route en alle objecten worden gratis aangeboden op mijn Trainz download website. Verder worden er ook objecten van andere bouwers gebruikt. Waar die gratis te downloaden zijn kan je vinden in de kuidlijst. Bij de route zit ook een handleiding met uitleg over de gebruikte voor ingestelde wisselpaden. Verder wordt er een basis sessie meegeleverd waar een paar treinen hun route rijden.

Voor vragen en opmerkingen mail mij gerust.

Email : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Miniworld project site: http://miniworldrotterdamintrainz.blogspot.nl/
Trainz downloads: http://members.home.nl/o.sluik/index.html
Facebook miniworld project: https://www.facebook.com/Miniworld-Rotterdam-in-Trainz-Simulator-938505079586485/
Mijn modelspoor bouwwerken ; http://bouwwerkenvanolaf.blogspot.nl/
Mijn youtube kanaal: https://www.youtube.com/user/olaf99a

Hieronder een een groep afbeeldingen van het Trainz Miniworld project: