Hoe installeer ik downloads?

,

Logo HCC!trainsim

Meestal zijn het zipbestanden. Of zelf-installerende bestanden (herkenbaar aan een speciaal pictogram).
De laatste maken het installeren erg gemakkelijk; meestal hoef je alleen nog maar aan te geven waar jouw trainsim op de harde schijf staat.
Om "gewone" zipbestanden uit te pakken en te installeren doe je er goed aan daarvoor eerst een speciaal mapje aan te maken, b.v. Instal-TS. Vermeld dit mapje in het zipprogramma om naartoe uit te pakken.
Daarna kun je in het mapje rustig bekijken hoe je de diverse onderdelen gaat onderbrengen in jouw trainsimulator. Let wel: bestanden met de uitgang ".con" gaan naar de map Trains/Consists, mappen met treinnamen gaan naar Trains/Trainset.

Het onderbrengen van gedownloade routes is niet moeilijk. Meestal werkt het uitpakken "automatisch" na opgeven van de plaats waar het Trainsimprogramma is ondergebracht. Soms start automatisch een DOS-achtig programma waarmee Microsoftbestanden naar de nieuwe route worden gekopieerd; zo niet dan dien je zelf in de nieuwe routemap het bestand Install.bat te activeren.

Gedownloade activities (daar heb je alleen wat aan als je de bijbehorende route ook hebt) eindigen dikwijls met de extensie "apk" (afkorting voor activity pack). Voor het uitpakken hiervan heb je een speciaal programma nodig, dat Microsoft met Train Simulator heeft meegeleverd: tsunpack(.exe) (zie map Train Simulator/Utils). Het uit te pakken apk-bestand kan het beste (tijdelijk) naar die map Utils worden gekopieerd. Schuif dan dat apk-bestand in het pictogram van tsunpack. Als dit niet werkt zul je voor unpack een update op Internet moeten zoeken. Nieuwere activitypakketten werken niet samen met het oude unpack.

Activity-bestanden worden in 4 verschillende mappen van een route ondergebracht: Activities, Paths, Services en Traffic.

Dit artikel is eerder op 28/12/2009 gepubliceerd.